V Trnave dnes odovzdali ocenenia mesta za rok 2012

03.03.2013 Trnava

Trnava 3. marca (TASR) – Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva ocenila dnes Trnava svojich významných rodákov. Primátor mesta Vladimír Butko odovzdal dekrét o čestnom občianstve emeritnému biskupovi Dominikovi Tóthovi, divadelnému historikovi Ladislavovi Čavojskému a in memoriam do rúk zástupcu maliarovi a kňazovi Teodorovi Tekelovi. Za vynikajúcu prezentáciu slovenského umeleckého sklárstva vo svete získal Cenu mesta Trnava sochár Miloš Balgavý.

Ocenenia od roku 1996 udeľuje mesto pravidelne tým, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o jeho rozvoj a dobré meno. I tým, ktorí propagovali mesto v zahraničí, obohatili priateľstvo medzi národmi a partnerskými mestami i ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi. Akt odovzdávania sa koná vždy v prvú marcovú nedeľu. Čestnými občanmi Trnavy sa v priebehu rokov stali napríklad režisér Jozef Režucha, herec Martin Gregor, operná speváčka Elena Kittnarová, výtvarníci Oskár Čepan, William Schiffer, futbalový tréner Anton Malatinský, kňaz a básnik Svetloslav Veigl, ako aj Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, ktorí ako utečenci z koncentračného tábora v Osvienčime boli autormi medzinárodne známeho svedectva o zverstvách na väzňoch počas 2. svetovej vojny. Čestné občianstvo majú aj arcibiskupi Ján Sokol, Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský. Držiteľmi Ceny mesta Trnava sú aj operná speváčka Mária Kišoňová-Hubová, maliar Joseph Jurča, básnik Viliam Turčány či skladateľ Ladislav Burlas. Uznanie mesta dostali i Soňa Valentová, Eva Kostolányiová a ďalší.

Návrhy na ocenenia mesta môžu vždy podávať obyvatelia Trnavy i právnické subjekty, posudzuje ich špeciálna komisia. Za rok 2012 doručili na radnicu 35 návrhov.
 

Vyberte región